Sistem Odası

SÄ°STEM ODASI (DATA CENTER) NASIL OLMALI ?
 
Sistem Odası Nedir?

Bir sistem odası (DataCenter), bilgisayarsistemlerini ve iletişim, storage gibi onunla ilişkili bileşenleri barındıran birimdir. Orada genellikle yedekli bir güç kaynağı sistemi, yedekli haberleşme bağlantıları, ısı, nem gibi çevre değişkenlerinin kontrolu ve güvenlik cihazlarıda konumlandırılır. Veri merkezlerinin temel amacı kurumun operasyonel verilerini ve işlerini yürüttüğü uygulamaların çalışır durumda olmasını sağlamaktır. Bazı özellikleri arasında şunlar sayılabilir:

    7*24 çalışabilirlik
    Hatasız çalışma ve devamlı izlenebilme
    Güç yönetimi ve aÄŸ baÄŸlantılarınıda farklı kanallardan yedeklilik
    AÄŸ güvenliÄŸi, fiziksel eriÅŸimlerde yetkilendirme ve görüntülü gözetleme
    Çevre ÅŸartlarının kontrol altında tutulması
    Yangına karşı duman algılama gibi erken uyarı sistemleri

Sistem Odası Tipleri

1.       Åžirket sistem odaları: Özel ÅŸirket, eÄŸitim kurumları veya devlet kuruluÅŸları tarafından, kendi bilgi teknolojileri ihtiyaçlarını ve web hizmetlerini gidermek için kurulur. Buraların yönetimileride gene aynı ÅŸirketin BT personeli tarafından yönetilir.

2.       Internet Sistem Odaları: Ticari telekomunikasyon firmaları tarafından kurulur ve iÅŸletilir. Amaç kendi sistem odasını oluÅŸturmayan veya kısmi sistem odası hizmeti almak isteyen ÅŸirketlere imkan saÄŸlamaktır. Bu kuruluÅŸ sistem odalarından hangi tür hizmeti ne kadar ücretle alabileceÄŸinizin fiyatları belirlidir. Bu hizmetler arasında uzak mesafe iletiÅŸim, Internet eriÅŸimi, Web veya uygulama barındırma, server barındırma, storage, içerik dağıtma, yük dengeleme vb.. sayılabilir.

Sistem Odası Kuruluşunda Temel Konular

1-      Enerji Ä°htiyacı

Dünya genelinde sistem odalarındaki güç ihtiyacı 2003-2006 yılları arasında ikiye katlamıştır. Bu yıldan sonrada blade serverların devreye girmesi ile güç ihtiyaçlarında değişiklikler olmaya başlamıştır. Geleneksel serverlar yerine aynı alana çok sayıda blade server sığdırılabilmesi daha az yerde daha fazla güç tüketimine de neden olmaktadır. Ancak blade kullanmanın bir avantajı olarak server başına güç tüketiminde de belirgin bir azalma da ortaya çıkmıştır.

Sistem odalarında kesintisiz hizmet verebilmenin ilk adımı güç kaynaklarını yedeklemekle başlar. Her ne kadar donanım maliyetlerini ikiye katlıyor olsa da enaz iki farklı kaynaktan enerji ihtiyacının karşılanması zorunluluk halini almıştır. Server üreticileride bu gelişmeye paralel olarak ürünlerini enaz iki bazen 3 farklı güç kaynağından beslenebilecek şekilde düzenlemişlerdir. Yedekleme yapılmaması durumunda herhangi bir güç kaynağı sorununda veya bakım çalışması durumunda bütün sistemleri kapatıp hizmet kesintisine neden olacağımız aşikardır. Sistem odalarında güç tüketiminin hızlı artışı buralarda donanımların ve personelin korunması amacıyla topraklama hatalarının bertaraf edilmesi zorunluluğunuda beraberinde getirmektedir.
Bu noktada ANSI/-J-STD-607-A veya CENELEC EN50310 standartları gözününde bulundurularak çalışma yapılabilir. Geleneksel yaklaşımda sistem odalarının güç tüketimi metrekare başına ölçülürken artık bu kabin başına güç tüketimi ile daha anlamlı değerler elde edilebilmektedir.
Yedekli kablolama yaparken kabinlerin herbirine birden çok güç kablosu çekileceÄŸi, her servera birden çok güç  kablosu takılacağı ve her kabinde birden çok güç dağıtım ünitesi (PDU) kullanılacağı için kablo yoÄŸunluÄŸu oluÅŸacaktır. Bu yoÄŸunluÄŸun nasıl rahatlatılacağı kurulumdan önce belirlenmelidir.

Son yıllarda yaygınlaÅŸmaya baÅŸlayan Green DataCenter kavramı ile sistem odalarındaki enerji sarfiyatının enaza indirilmesi ve böylelikle çevreye faydalı olunması amaçlanmaktadır. Bu doÄŸrultuda üretilen server, blade server vb.. enerji tüketen ürünlerinde sarfiyatlarını düşürmek için çaba gösterilmektedir.  

Blade serverların yaygınlaÅŸmasının en önemli nedenlerinden biride sistem odalarındaki hızlı artan güç tüketimine karşı aynı oranda artan soÄŸutma ihtiyacının farkına varılmasıdır. 10 KW güç tüketen bir kabinin ürettiÄŸi sıcaklığı düşürmek içinde 10 KW soÄŸutma kapasitesine ihtiyaç duyulmaktadır. Veri merkezinde bulunan cihazlar çalışma anında sürekli ısı yayacakları ve bu ısının çok kısa zamanda veri merkezinin sıcaklığını ve cihazların çalışmaları için gerekli olan ortam sıcaklığını arttıracağı için bir soÄŸutma tertibatı kullanılması zorunludur. Kurulacak tertibatın kapasitesi, veri merkezinde bulunan cihazların güç tüketimleri toplanarak belirlenir.  Havalandırma tertibatı enerjide olduÄŸu gibi mutlaka yedekli olarak kurulması, sistemlerin birinde oluÅŸacak bir sorun bütün veri merkezini sıcaklık riskine atmamalıdır.

ANSI/TIA/EIA-942 standardı, soğutmada en öncelikli yapılması gereken çalışmayı, kabinlerin yerleşimlerinin düzenlenmesi olarak ortaya koymaktadır. Kabin yerleşimleri yapılırken kabin sıraları arasında soğuk ve sıcak hava koridorları oluşturmaya dikkat edilmelidir. Serverlar önden soğuk hava emip, arkalarından sıcak hava atacakları için kabin sıralarının yerleşimlerinde serverların önleri aynı koridorda, arkaları ise bir başka koridorda toplanmalıdır. Yükseltilmiş taban kullanarak zemindeki boşluğa soğuk hava basılmalı, soğuk hava koridoru olarak belirlenen kabin sıraları arasındaki koridorların zeminlerine yerleştirilecek ızgaralardan soğuk havanın yükseltilmiş zeminden çıkıp serverların önlerinden server içlerine emilmesine imkan verilmeli, server içinde ısınan sıcak havanın ise server arkasından sıcak hava için belirlenen koridora atılmassı sağlanmalıdır. Sıcak hava koridorunda toplanacak hava yükseleceği için bu korideorların tavanlarından bu hava emilerek soğutma düzeneğine tekrar soğutulmak üzere gönderilecek şekilde bir hava devri daim sistemi kurulmalıdır. Koridorlar arasında sıcak ve soğuk havanın karışmasına imkan verecek boşluklar bulundurulmamalıdır.
Kabin sıraları arasında bırakılacak boşluklar kabinlere rack serverların takılıp sökülmesine engel olmayacak kadar rahat olmalı, sıcak havanın toplandığı koridorlardada ısıyı fazla yükseltmeyecek kadar geniş olması sağlanmalıdır. Koridorların asgari genişliği 100 cm olarak belirlenmelidir.

Data ve elektrik kablolama düzeneği yükseltilmiş zeminin içinden yapılması düşünülüyorsa bunların kabin sıralarına dağıtımlarında data ve iletişim kablolarının sıcak hava koridoru altına yapılacak kanallarla, elektrik kablolarınında soğuk hava koridoru altına yapılacak kanallarla olacak şekilde planlama yapılmalıdır.

3-      Oda Zemin Yapısı     

Oda zemini yükseltilmiş taban şeklinde düşünülmeli özellikle kablolama zemin altında yapılacaksa burada oluşturulacak kablo kanallarına ve soğuk hava akışına imkan verecek şekilde bir yükseklikte (asgari 50 cm) döşeme yapılmalıdır. Kullanılacak döşeme malzemeleri kabinlerdeki tam dolu olma durumu gözönünde tutularak 1000 KG kadar basınca dayanabilecek sağlamlıkta seçilmelidir. Günümüz kabinlerinin 1500 KG kadar yük taşıma kapasitelerine sahip olabildikleri gözönünde bulundurulmalıdır. Zemin altında karoları tutan destek ayakları mümkün olduğunca kabin ayaklarının basacağı noktaların altına veya yakınına konarak kabin yüklerinin taşınması kolaylaştırılmalıdır. Kabinlerin sallanması gibi ihtimallere karşı bu ayaklar yerlerinden kolayca oynamayacak ve birbirine destek olabilecek şekilde yerleştirilmelidir
4-      Kablo Yönetimi     
Koblolamanın iki ayrı yerden yapılması imkanı vardır: Birincisi yükseltimiş zemin, ikincisi kabinlerin üstüne kurulacak kanallardır.

Zeminden kablolama yaparken kabinlerin yerleşimleri belirlendikten sonra kablolama yapılmalı ve kabinler daha sonra yerlerine konulmalıdır. Zeminde kolay sökülebilir karo döşeme kullanılmalı ve gerektiğinde bunlar kaldırılacak kablolara kolayca erişim sağlanmalıdır. Zeminden kablolama yaparken soğuk hava akışıda zeminden olacağı için kablo kanalları bu akışı engellemeyecek şekilde düzenlenmelidir. Genişleme veya yeni kablo ihtiyaçlarında kabinler yerleştirilmiş olduğu için bu yöntemde çalışmak dezavantaj olarak görülebilir. Ancak bu yapıda hazırlanan sistem odaları görünüm olarak çok daha kablo karmaşasından uzak ve temiz olacaktır.
    

5-      Güvenlik
Sistem odasına giriş çıkışlarının belli bir yetkilendirme ile yapılması, he isteyenin buraya girememesi gibi kısıtlamalar mutlaka uygulanmalıdır. Girişlerde sadece yetkilendirilmiş personelin buraya girebilmesini kontrol amacıyla biometric sistemlerden kartlı sistemlere kadar birçok alternatiften yararlanılabilir. Dışarıdan gelipte sistem odasında çalışma yapacak kişilerin yanında da mutlaka kontrol, bilgilendirme ve uyarı amacıyla bir yetkili personel bulundurulması önemlidir. Sisteme vakıf olmayan birinin bu odada iş yaparken gerek yanlışlıkla gerekse kasten vereceği zararların önüne geçebilmek için bu yaklaşım elzemdir. Oda içinde yapılan değişiklikler veya güncellemeler kayıt altına alınmalı ve ilgilisi olan kişilerde bunlardan haberdar edilmelidir.

Internet sistem odalarında daha fazla kısıtlamalara gidilmeli, kabin bazında erişim yetkilendirmeleri yapılmalıdır. Bir şirket çalışanı sistem odasına geldiğinde başka şirket serverlarının olduğu kabinlere erişme hakkına sahip olmamalı ve bu fiziksel olarak kilitlerle engellenmelidir.

6- Gözetleme     
Odalardaki çevresel şartların gözetlenmesi, çıkan problemlerin erken haberalınmasında ve giderilmesinde çok önem taşımaktadır. Odanın farklı noktalarından ısı, nem, duman gibi çevresel şartlar mutlaka bir takım algılayıcılar kurularak alarm sistemlerine bağlanmalı ve 24 saat çalışır bir uyarı düzeneğine entegre edilmelidir. Uyarı bilgilerini gerekirse SMS ile cep telefonlarına kadar ulaştırılabilir olması avantaj sağlayacaktır.

Yangın söndürme iÅŸlerinde kullanılacak tertibatta su yerine gaz tercih edilirse elektronik aksamın söndürme aÅŸamasında zarar görmesininde önüne geçilmiÅŸ olacaktır. Odada oluÅŸacak muhtemel yangın, su basması vb sorunlara karşı yapılacak müdahaleler önceden belirlenmeli, hangi durumda kimin neden sorumlu olduÄŸu belirlenmiÅŸ ve sorumlu personelin eÄŸitilmiÅŸ olması gereklidir. Odanın giriÅŸ çıkışları ve yapılan iÅŸlemler kameralarla kayıt altına alınmalı, yapılabiliyorsa kabin eriÅŸimler vb.. bilgiley günlük kayıtları olarak tutulmalıdır.    

7-      Gözönünde Bulundurulacaklar

    Kabin ve Kablo

-      Kablolama mutlaka yapısal kablolamaya uygun yapılmalıdır. Yapısal kablolamanın getirdiÄŸi kolay yönetilebilirlik, esneklik, sorun giderme ve bilgi aktarımı avantajlarından yararlanılmalıdır.

-      Kablolara kolay eriÅŸilebilir ve deÄŸiÅŸiklikler kolay yapılabilir olmalıdır. Kabloların kabin içinde geçiÅŸ yolları iyi düzenlenmeli hava akışına engel olacak bir yapıda olmamasına dikkat edilmelidir.

-      Kablolar döşenirken kıvrılmalara izin verilmemeli, 90 derecelik keskin dönüşler daha yumuÅŸak ÅŸekilde yapılmalıdır. Kabloların kırılmalarını veya dışlarındaki muhafazasına zarar verecek keskin kenarlar üzerinden geçmelerini engelleyecek malzemeler kullanılmalıdır.

-      Kablolamada enerji kabloları ile data kablolarını aynı kablo düzenleyici (organizer) içinden geçirmek yerine kabinin bir tarafını enerji bir tarafını data için kullanmak enerji kablosunun datayı etkilemesini önlemek açısından daha doÄŸru olacaktır.

-      Kabinler yerde sabit ayaklarda durmaları küçük sarsıntılarda ileri geri hareket etmelerini engelleyecek bir yapı oluÅŸturulmalıdır. Deprem vb.. durumlarda devrilme yer deÄŸiÅŸtirme vb.. ihtimaller düşünülerek yerleÅŸim yapılmalı, kablo baÄŸlantıları çok gergin tutulmamalıdır.

-      Kablolamada kullanılacak materyallerde 10Gbit desteÄŸi mutlaka düşünülmeli ve bakır kablolarda Cat6’dan aÅŸağı kablo kullanılmamalıdır.

-      Kablo sonlandırmaları olabildiÄŸince saÄŸlıklı yapılmalı gerekirse sonlandırma yapıldıktan sonra kabloda performans ölçme cihazlarıyla test yapılmalıdır.

-      Manyetik alanın yüksek olacağı yerlerde mutlaka fiber kablo kullanılmalı, manyetik alandan etkilenmediÄŸi için böyle noktalarda verileri fiber ile taşımalıdır.

-      Bütün kabinler ile odanın merkezi bir yerine konulacak kabin arasında patch paneller üzerinden baÄŸlantılar kurulması kablolamada büyük esneklik kazandıracağından önemlidir.

-   Storage kurulumu olabileceÄŸi dikkate alınarak kablolama yapılması daha mantıklı olur. SAN cihazları, disk shelf’leri vb ürünler için patch kabinlerinin yanısıra ayrı kabinler tahsis edilmeli ve server kabinleri ile bunlar arasına fiber patch’paneller üzerinden baÄŸlantılar toplanmalıdır. Böyle bir çalışma ile istediÄŸimiz kabindeki server ile storage arasına SAN baÄŸlantısını FC protokoluyla taşıma imkanına kavuÅŸmuÅŸ oluruz.

    Yedeklilik ve Farklı Yol Kullanımı

Gerek elektrik gerek data kablolarında mutlaka ana bağlantıların yedekli olarak çekilmesine önem verilmelidir.

Kabloların yedekliliğinin yanında yedek kabloların sistem odasına farklı bir güzergahtan girişlerinin sağlanması fiziksel olarak bir kablo güzergahında meydana gelebilecek bir sorunda yedek kablonun zarar görmemesini sağlamış olacaktır.

Kullanılan cihazların yedekliliğindede N+1 kuralına (yani enaz bir yedek bulundurma) uygun hareket etmelidir. Network aktif cihazları ve güç kaynakları buna örnek olarak verilebilir. Bu maliyeti arttırıcı bir etken olsada sorun anında iş kesintilerine karşı önemli bir tedbir sayılabilir.

    Kurulumdan Önce Dikkat Edilecekler

Kurulacak sistem odasının ençok kaç kullanıcıya hitap edecek kapasitede olması beklendiği baştan bilinmesi faydalıdır

Sistem odasında akacak data trafiğinin yapısı, kullanıcıların server’lara erişiminin yapısı, hangi kullanıcıların hangi server’daki verilere ulaşacaklarının önceden bilinmesi, planlama aşamasında belirleyici olacaktır.

10 Gbit mimariye uyumlu olacak şekilde bir altyapı planlaması yapılması bu mimariye geçildiğinde uyumsuz olan ürünlerin atıl duruma düşmesinide önleyeceği için gözönünde bulundurulmalıdır.

Genelde tüm sistem odası, özelde de data kablolarının seçiminde yanmaya karşı dayanıklı kablolar seçilmesi, yangının büyümesini önlemede etkili olacaktır. Çıkabilecek yangın için en iyi yayılma yolu ve yakıt kaynağı data kablolarıdır.

Sistem odasındaki serverların yönetimi için kabinlerde KVM switch, Uzaktan yönetimde ise IPConsole switch kullanılması hem kabinlerdeki yoğunluğun azaltılması hemde serverlara yetkisizi erişimlerin önüne geçilebilmesi için avantaj sağlayacaktır.